Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Σύλληψη των δημιουργών του Zbot trojan

Η Αστυνομία του Λονδίνου συνέλαβε δύο άτομα με την υποψία ότι αυτοί δημιούργησαν το trojan ZeuS ή Zbot που "μόλυνε" πολλούς υπολογιστές ανά τον κόσμο. Το ζευγάρι χρησιμοποιούσε αυτό το trojan για ιδίων όφελος αλλά οι αρχές δεν ανέφεραν το συνολικό ποσό που κατάφεραν να κλέψουν.
Ο συγκεκριμένος ιός τύπου trojan εγκαθιστούσε τον εαυτό του στους υπολογιστές των ανυποψίαστων θυμάτων χρησιμοποιώντας τεχνικές social engineer. Γενικώς θα "μεταμφιεζόταν" σε μια πολύ αξιόπιστη σελίδα όπως παραδείγματος χάριν σε μια τράπεζα, μια εταιρεία πιστωτικών καρτών ή σε κάποιο φοροτεχνικό γραφείο για να πείσει τους χρήστες να εγκαταστήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
"Μόλις εγκατασταθεί, το Zbot Trojan εισχωρεί μόνο του στον Web browser του χρήστη και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις του. Έπειτα συλλέγει αριθμούς πιστωτικών καρτών, ακόμα και αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα στοιχεία πρόσβασης σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως και αριθμούς συναλλαγών και αριθμούς λογαριασμών τραπέζης και κατά συνέπεια τα στέλνει στους επιτιθέμενους" σύμφωνα με τα λεγόμενα ερευνητών της εταιρείας BitDefender.
Τέτοιου είδους συλλήψεις είναι σημαντικές αφού αφήνουν να εννοηθεί στους εγκληματίες του Κυβερνοχώρου ότι δεν μπορούν να κρύβονται για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου